Τρίτη 24 Μαΐου 2011

"Un Capitano Moro "

Ο Σαίξπηρ έγραψε τον Οθέλλο στα τέλη του 1603 και ολοκλήρωσε το έργο το 1604. Σύμφωνα με φιλολογικές μαρτυρίες η ιστορία του «Οθέλλου» βασίζεται σε παλαιότερη νουβέλα του 1565, παρμένη από τη συλλογή «Εκατόμυθοι» (Hecatommithi, 1565) του Ιταλού Τζιράλντο Σίνθιο.Η νουβέλα του Σίνθιου , "Un Capitano Moro " ,είναι πιθανό  να βασίζεται σε πραγματικό γεγονός που συνέβη στην Βενετία , γύρω στο 1508.


Στο κείμενο του Σίνθιου , ο μόνος ήρωας που αναφέρεται ονομαστικά είναι η Δυσδαιμόνα !Οι υπόλοιποι ήρωες αναφέρονται ως ο Μαυριτανός ,o Σημαιοφόρος ,η γυναίκα του σημαιοφόρου , ο Επισμηναγός . Σε αυτήν την εκδοχή , ο σημαιοφόρος ποθεί την Δυσδαιμόνα και θέλει να εκδικηθεί όταν εκείνη τον απορρίπτει. Αντίθετα με τον Οθέλλο του Σαίξπηρ , ο Μαυριτανός δεν μετανιώνει ποτέ για την δολοφονία της γυναίκας του.Ο Μαυριτανός και ο Σημαιοφόρος ξεφεύγουν από την άμεση καταδίκη αλλά σκωτώνονται πολύ αργότερα .


Ενώ ο Σαίξπηρ ακολούθησε αρκετά την ιστορία του Σίνθιου , έκανε σημαντικέσ διαφοροποιήσεις σε ορισμένα σημεία.Κατ'αυτόν τον τρόπο ,δημιούργησε τον πατέρα της Δυσδαιμόνας , Βραβάντιο , και τον Ροδρίγο.Επιπλεόν , δημιούργησε ολόκληρη την 1η πράξη όπου ο Ιάγος δημιουργεί προκαταλήψεις στον Βραβάντιο εναντίον του Οθέλλου   και η Δυσδαιμόνα υπερασπίζεται την επιλογή της ,όσον αφορά τον συζυγό της , μπροστά στον δόγη της Βενετίας .


Ο Σαίξπηρ αύξησε σημαντικά τον ρόλο της γυναίκας του Σημαιοφόρου .Στον Σίνθιο , ο Σημαιοφόρος κλέβει το μαντίλι από μια ζώνη στην μέση της Δυσδαιμόνας ενώ η γυναίκα του δεν εμπλέκεται καθόλου σε αυτό ,όπως εμπλέκεται η Αιμιλια στον Σαίξπηρ.Ο θάνατος της Δυσδαιμόνας , είναι εντελώς διαφορετικός από αυτόν στον Σαίξπηρ. Η σκηνή μεταξύ της Δυσδαιμόνας και της Αιμιλίας , καθώς ετοιμάζεται η πρώτη να ξαπλώσει , είναι δημιουργία του Γουίλλιαμ . Στον Σίνθιο ,  η δολοφονία της  γίνεται όταν ο Μαυριτανός διατάζει τον σημαιοφόρο να την ξυλοκοπήσει μέχρι θανάτου με μια κάλτσα γεμάτη άμμο .Έπειτα , οι 2 δολοφόνοι τοποθετούν το άψυχο σώμα της στο κρεβάτι ,σπάνε το κρανίο της και προκάλουν την κατάρρευση της ραγισμένης οροφής πάνω της , θέλοντας να δώσουν την εντύπωση ότι το κρανίο της έσπασε απο τα δοκάρια που κατέρρευσαν .


(Απόσπασμα από την Wikipedia )

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου