Τρίτη 24 Μαΐου 2011

Desdemona by Lord Frederic Leighton (1830-1896)


"Un Capitano Moro "

Ο Σαίξπηρ έγραψε τον Οθέλλο στα τέλη του 1603 και ολοκλήρωσε το έργο το 1604. Σύμφωνα με φιλολογικές μαρτυρίες η ιστορία του «Οθέλλου» βασίζεται σε παλαιότερη νουβέλα του 1565, παρμένη από τη συλλογή «Εκατόμυθοι» (Hecatommithi, 1565) του Ιταλού Τζιράλντο Σίνθιο.Η νουβέλα του Σίνθιου , "Un Capitano Moro " ,είναι πιθανό  να βασίζεται σε πραγματικό γεγονός που συνέβη στην Βενετία , γύρω στο 1508.


Στο κείμενο του Σίνθιου , ο μόνος ήρωας που αναφέρεται ονομαστικά είναι η Δυσδαιμόνα !Οι υπόλοιποι ήρωες αναφέρονται ως ο Μαυριτανός ,o Σημαιοφόρος ,η γυναίκα του σημαιοφόρου , ο Επισμηναγός . Σε αυτήν την εκδοχή , ο σημαιοφόρος ποθεί την Δυσδαιμόνα και θέλει να εκδικηθεί όταν εκείνη τον απορρίπτει. Αντίθετα με τον Οθέλλο του Σαίξπηρ , ο Μαυριτανός δεν μετανιώνει ποτέ για την δολοφονία της γυναίκας του.Ο Μαυριτανός και ο Σημαιοφόρος ξεφεύγουν από την άμεση καταδίκη αλλά σκωτώνονται πολύ αργότερα .


Ενώ ο Σαίξπηρ ακολούθησε αρκετά την ιστορία του Σίνθιου , έκανε σημαντικέσ διαφοροποιήσεις σε ορισμένα σημεία.Κατ'αυτόν τον τρόπο ,δημιούργησε τον πατέρα της Δυσδαιμόνας , Βραβάντιο , και τον Ροδρίγο.Επιπλεόν , δημιούργησε ολόκληρη την 1η πράξη όπου ο Ιάγος δημιουργεί προκαταλήψεις στον Βραβάντιο εναντίον του Οθέλλου   και η Δυσδαιμόνα υπερασπίζεται την επιλογή της ,όσον αφορά τον συζυγό της , μπροστά στον δόγη της Βενετίας .


Ο Σαίξπηρ αύξησε σημαντικά τον ρόλο της γυναίκας του Σημαιοφόρου .Στον Σίνθιο , ο Σημαιοφόρος κλέβει το μαντίλι από μια ζώνη στην μέση της Δυσδαιμόνας ενώ η γυναίκα του δεν εμπλέκεται καθόλου σε αυτό ,όπως εμπλέκεται η Αιμιλια στον Σαίξπηρ.Ο θάνατος της Δυσδαιμόνας , είναι εντελώς διαφορετικός από αυτόν στον Σαίξπηρ. Η σκηνή μεταξύ της Δυσδαιμόνας και της Αιμιλίας , καθώς ετοιμάζεται η πρώτη να ξαπλώσει , είναι δημιουργία του Γουίλλιαμ . Στον Σίνθιο ,  η δολοφονία της  γίνεται όταν ο Μαυριτανός διατάζει τον σημαιοφόρο να την ξυλοκοπήσει μέχρι θανάτου με μια κάλτσα γεμάτη άμμο .Έπειτα , οι 2 δολοφόνοι τοποθετούν το άψυχο σώμα της στο κρεβάτι ,σπάνε το κρανίο της και προκάλουν την κατάρρευση της ραγισμένης οροφής πάνω της , θέλοντας να δώσουν την εντύπωση ότι το κρανίο της έσπασε απο τα δοκάρια που κατέρρευσαν .


(Απόσπασμα από την Wikipedia )

Ποιά είναι αυτή η Δυσδαιμόνα ???

Όνομα: Δυσδαιμόνα
Ηληκία: κοντά στα 20
Tόπος Γέννησης :Βενετία
Όνομα Πατρός: Βραβάντιος
Οικογενειακή κατάσταση: έγγαμη
Όνομα Συζύγου: Οθέλλος
Προσωρινή κατοικία: Κύπρος


ΕΤΥΜΟΛΟΓΙΑ ΟΝΟΜΑΤΟΣ : Το όνομα Δυσδαιμόνα είναι σύνθετη λέξη που αποτελείται από τις λέξεις δυσ+δαίμων .Έτσι λοιπόν ,Δυσδαιμόνα είναι η δύσμοιρη ,η κακότυχη . Ο Leone Teyssandier ,σημειώνει πως ίσως το όνομα της είναι ακριβώς ο τρόπος με τον οποίο βλέπει την γυναίκα του ο Οθέλλος αφού την αποκαλεί "ill-starred wench" ,δηλαδή δύσμοιρη πόρνη .Επιπλέον , μέρος του ονόματος της είναι η λέξη δαίμων (demon) , το οποίο επίσης μπορεί να δείχνει το πώς βλέπει  την Δυσδαιμόνα ο Μαύρος ,στο όνομα του οποίου             συμπεριλαμβάνεται η λέξη κόλαση (Othello --> Hell ).


Από την wikipedia , σε δική μου μετάφραση.

Κριτικές για την Δυσδαιμόνα

Οι μελετητές δεν έχουν καταφέρει να συμφωνήσουν για τον χαρακτήρα της ηρωίδας .Ο S.N Garner υποστηρίζει πως όπως οι άλλοι χαρακτήρες του έργου βλέπουν την Δυσδαιμόνα έιτε αγνή και υπέροχη είτε ως την "Πόρνη της Βενετίας ", έτσι και οι περισσότεροι κριτικοί .Ωστόσο , ο Γκάρνερ πιστεύει πως η Δυσδαιμόνα έιναι πολύ πιο περίπλοκος χαρακτήρας και πως η ερμηνεία του έργου εξαρτάται και από την κατανόηση του χαρακτήρα της Δυσδαιμόνας , όπως γίνεται και με τον Οθέλλο και τον Ιάγο .Ο Σαίξπηρ απεικονίζει την Δυσδαιμόνα ούτε ως αγνή ,ούτε ως διεφθαρμένη , αλλά ως μια γυναίκα που κατέχει ένα πλήρες φάσμα  συναισθημάτων.


Η Δυσδαιμόνα εκπροσωπεί την γυναίκα του 17ου αιώνα που ξεπερνάει τα προτυπα της σεξουαλικής ηθικής ,εκείνης της εποχής ,που έχουν τεθεί για τις γυναίκες στην Βενετία .Διαλέγει τον άντρα που θέλει να παντρευτεί και νιώθει πως είναι περιττό να ανακατευτεί στην σχέση τους ο πατέρας της.Αυτή η πράξη ανεξαρτησίας , ξεπέρασε τα εμπόδια που είχε ,εξαιτίας του φύλου της, στην πατριαρχική Ενετική κοινωνία και αποτέλεσε απειλή για την ανδρική εξουσία.
Μια άλλη σημαντική πτυχή αυτής της επανάστασης της Δυσδαιμόνας είναι  οτι ο  Βραβάντιος ,όπως και οι άλλοι πατέρες, θεωρούσε την Δυσδαιμόνα κτήση του .Στο βιβλίο του "Sex in history" , o Rattray Taylor , περιγράφει πατριαρχικές κοινωνίες στις οποίες η δύναμη είναι στα χέρια των ανδρών και ισχύον ειδικά είδη συστημάτων (Father identifiers). Ο Τειλορ εξηγεί πως τα παιδιά αυτών των συστημάτων , έχουν ως πρότυπο τους πατέρες τους εξαιτίας του ενδιαφέροντος αυτών για  εξουσια , και προσπαθούν να αποκτήσουν περισσότερη δύναμη από τους πατέρες τους .Αυτό θα μπορούσε να εξηγήσει την επαναστατικότητα της Δυσδαιμόνας.Επειδή ο πατέρας της κατείχε εξουσία πανω της , ίσως ήθελε και η ίδια να αποκτήσει αυτή την εξουσία.Αυτές οι πράξεις της ηρωίδας δεν στηρίζονται απαραίτητα στο γέγονος ότι ήθελε να είναι αντρας αλλά περισσότερο στο ότι ήθελε  να είναι ίση με τους άνδρες . Με το να παντρευτεί τον Οθέλλο , έδειξε πως είναι αρκετά δυνατή και αρκετά μορφωμένη για να σπάσει τα κοινωνικά όρια της παθητικής στάσης των γυναικών απέναντι στα πράγματα .Ωστόσο , αυτό δεν σημαίνει οτι δεν αγαπούσε τον Οθέλλο και οτι τον παντρεύτηκε για τους παραπάνω λόγους .Ο ρατσισμός δεν υπήρχε για αυτήν και αυτό ήταν αποτέλεσμα της ευφυιας της και της απόφασης της να απελευθερωθεί .Ο Οθέλλος ,ίσως κατα κάποιο τρόπο να είχε τρομάξει από αυτήν την επιθετικότητα της και σε συνδυασμό με την πίεση του Ιάγου να τον οδήγησε να αλλάξει την γνώμη του για αυτήν . Ενώ η Δυσδαιμόνα ήταν μια ευφυής γυναίκα , έπεσε στην παγίδα του Ιάγου εξαιτίας της αγάπης της για τον Οθέλλο .Ο Τέιλορ υποστηρίζει στο βιβλίο του πως τα παιδια father-identifiers ξαναγυρίζουν εντέλει στον τύπο τους .Δηλαδή η Δυσδαιμόνα επηρεαζόταν ακόμα περισσότρο  από μητριαρχικά ένστικτα και συναισθήματα όπως αγάπη παρά από την δύναμη της εξουσίας .Ακόμα και πεθαίνοντας η Δυσδαιμόνα αποδεικνύει την απελευθέρωσή της αφού δείχνει πως μπορεί να ελεγξει τις επιθυμίες της .Είναι λυπηρό αλλά το τίμημα που έπρεπε να πληρώσει για αυτήν την απελευθέρωση ήταν τελικά η ίδια η ζωή της .


ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ :Blake, William. “A Poison Tree.” Literature: The Human Experience. Shorter 6th ed. with Essays. Ed. Richard Abcarian and Marvin Klotz. New York: St. Martin’s, 1996. 530. Burns, Robert. “A Red, Red Rose.” Literature: The Human Experience. Shorter 6th ed. 531. Coleridge, S.T. Coleridge’s Essays and Lectures on Shakespeare and Some Other Old Poets and Dramatists. London: Dent, 1907. 169-177. Holland, Norman N. Psychoanalysis and Shakespeare. New York: Farrar, 1966. McKewin, Carole. “Counsels of Gall and Grace: Intimate Conversations between Women in Shakespeare’s Plays.” The Woman’s Part: Feminist Criticism of Shakespeare. Ed. Carolyn Ruth Swift Lenz, Gayle Greene, Carol Thomas Neely. Chicago: U of Illinois P, 1980. 117-129. Shakespeare, William. Othello. Literature: The Human Experience. Shorter 6th ed. 571-664. Shaw, Irwin. “The Girls in Their Summer Dresses.” Literature: The Human Experience. Shorter 6th ed. 496-500. Taylor, Rattray G. Sex in History. New York: Harper, 1973. Walker, Marilyn. “Desdemona and Desire.” 17 Nov. 1997. Indiana U. 24 April 1999  


(From the site www.freeessays.cc )

Να πεθάνεις από έρωτα ...

Έλα σαν έρωτας κι άγγιξέ την
άσε να γίνει ο νους πουλί
κρασί πανάρχαιο πότισε την
τη Δυσδαιμόνα που σε καλεί.(Ανδρέας Παράσχου )



Τι θα ήταν η Δυσδαιμόνα αν ζούσε στο 2011 ? Η απάντηση είναι απλή!Δεν θα ήταν τίποτα παραπάνω από μια γυναίκα που μαγεμένη από την ζεστασιά  της αληθινής αγάπης δεν διστάζει να ρισκάρει τα πάντα (ακόμα και την ίδια την ζωή της )  και να σταθεί εναντίον όλων για να ζήσει όσο το δυνατόν περισσότερο αυτό το όνειρο .Διότι , κατά την γνώμη μου , η Δυσδαιμόνα από την αρχή γνωρίζει ότι το συναίσθημα της αυτό μπορεί να έχει ολέθρια αποτελέσματα .Σε αυτό το σημείο ας θέσουμε το εξής ερώτημα : Ήταν τελικά τόσο αθώα η Δυσδαιμόνα ???Ας απαντήσουμε σε αυτό το ερώτημα θέτοντας άλλα ερωτήματα και ας αφήσουμε την ίδια την Δυσδαιμόνα να μιλήσει : Δυσδαιμόνα , αγαπάς τον Οθέλλο ? ¨"Νομίζω  πως δεν χρειάζεται καν να απαντήσω σε αυτό . Ωστώσο , δεν μιλάμε μόνο για αγάπη αλλά και για έναν βαθύτατο σεβασμό αλλά και θαυμασμό προς τον σύζυγό μου.Τα στοιχεία αυτά ίσως ήταν τα πιο καταλυτικά για να πάρω την απόφαση να φύγω με αυτόν τον άνθρωπο .Με τον Οθέλλο νιώθω την σιγουριά που δεν θα μπορούσε να νιώσω με κάποιον της δικής μου ηληκίας ."Είναι αστείο το πως όλα αυτά τα στοιχεία που την κάνουν να νιώθει τόσο σίγουρη με τον Οθέλλο θα την οδηγήσουν στον θάνατο . Και τώρα άλλο ένα ερώτημα : Δεν σου αρέσει καθόλου ο Κάσσιος ? " Ο Κάσσιος με γοητεύει ,με ελκύει όπως ένας νεός γοητευτικός άνδρας μια νέα γυναίκα .Μου αρέσει όταν βρίσκεται κοντά μου , νιώθω οικεία και νοιάζομαι για αυτόν , γι'αυτό άλλωστε δέχτηκα να τον βοηθήσω.Μα ποτέ δεν σκέφτηκα και δεν αισθάνθηκα για τον Κάσσιο όσα για τον Οθέλλο! Ο Οθέλλος είναι ο,τι καλύτερο υπάρχει στον κόσμο και δεν θα το άλλαζα με κάτι λιγότερο καλό ." Μάλιστα , ενδιαφέρον !!!Ήταν λοιπόν αθώα η Δυσδαιμόνα ? Η απάντηση είναι  ΝΑΙ , η Δυσδαιμόνα ήταν αθώα !Το σώμα της δεν θα μπορούσε ποτέ να αμαρτήσει και η ψυχή της και το μυαλό της  ήταν τόσο γεμάτα από έναν άνθρωπο που δεν υπήρχε χώρος για κανέναν άλλο . Η Δυσδαιμόνα βρήκε αμέσως αυτό που ονομάζουμε "τον έρωτα της ζωής της" . Και όχι επειδή ήταν ο πρώτος και ο τελευταίος στην ζωή της διότι δεν έζησε αρκετά , αλλά επειδή ακόμα κι αν ζούσε , δεν θα υπήρχε άλλος για αυτην , δεν θα μπορούσε ποτέ να κοιτάξει άλλον . Όταν βρίσκεις ενα διαμάντι τότε όλες οι άλλες πέτρες , όσο αστραφτερές κι αν είναι , δεν μπορούν πλεόν να σε ικανοποιήσουν διότι για σένα δεν υπάρχει τίποτα πιο πολύτιμο και πιο όμορφο από το διαμάντι σου ....Και αξίζει ακόμα και να πεθάνεις για αυτό...Οχι ,την Δυσδαιμόνα δεν την σκότωσε ο Οθέλλος !Οχι , η Δυσδαιμόνα δεν πέθανε από πνιγμό!!!Η Δυσδαιμόνα πέθανε από έρωτα ...και έτσι γλυκά θα αναστηθεί .


Μαρία Γκριντάσοβα

Έλα σαν έρωτας και άγγιξε την...

Στίχοι : Ανδρέας Παράσχος
Μουσική: Κούλης Θεοδώρου
Πρώτη Εκτέλεση : Γιώργος Νταλάρας

Desdemona's eye (unfinished)


Paroles,paroles,paroles ...

"Κατάρα να με βρει αν έκανα ποτέ μου τέτοιο άδικο πράγμα
για όλο τον κόσμο ."

"Ο Θεός να με αξιώνει να μην με φέρνει το κακό
σε άλλο κακό , παρά να με διορθώνει ." (Μτφρ. Καρθαίου )

"...αναρωτιέμαι τι θα μπορούσες να μου ζητήσεις ,κι εγώ
να σου τ'αρνιόμουν,ή και να δίσταζα να σου απαντήσω.

"Καταλαβαίνω ότι τα λόγια σου κρύβουν μανία ,
όμως τα ίδια τα λόγια σου δεν τα καταλαβαίνω."

"Εγώ δεν έχω κύριο δικό μου.Μη μου μιλάς ,Αιμιλία ,
ούτε να κλάψω δεν μπορώ,ούτε άλλη απάντηση να δώσω
άπ'αυτήν που θα'διναν τα δάκρυα"

"Η αδικία μπορεί
να κάνει πολλά , και η δική του η σκληρότητα μπορεί
 ως και την ζωή μου να καταστρέψει ,αλλά ποτέ
δεν θα σπιλώσει την αγάπη μου ." (Μτφρ Μπελιέ )

Παίζω τα βράδια την Δυσδαιμόνα ...


Μουσική & Στίχοι : Σταμάτης Κραουνάκης 

"Ο θάνατος της Δυσδαιμόνας " του Ευγένιου Ντελακρουά


Ο "Οθέλλος" πάει σινεμά ...


§  1909 silent film shot in Venice 
§  1909 German directed by, and stars, Franz Porten as Othello, Henny Porten as Desdemona, and Rosa Porten as Emilia.
§  1914 silent film shot in Venice
§  1922 German, starring Emil Jannings as Othello, Werner Krauss as Iago, and Ica von Lenkeffy as Desdemona
§  1955 OthelloUSSR, starring Sergei BondarchukIrina SkobtsevaAndrei Popov. Directed by Sergei Yutkevich.
§  1962 All Night Long (British) Othello is Rex, a jazz bandleader. Dave Brubeck and other jazz musicians.
§  1974 Catch My Soul adapted from Jack Good's rock musical, directed by Patrick McGoohan and starring Richie HavensLance LeGaultSeason Hubley and Tony Joe White.
§  1982 Othello, the Black Commando written by and starring Max H. Boulois with Tony Curtis as Colonel Iago and Joanna Pettet as Desdemona
§  1995 Othello with Kenneth BranaghLaurence Fishburne, and Irene Jacob. Directed by Oliver Parker.
§  1997 Kaliyattam in Malayalam, a modern update, set in Kerala, starring Suresh Gopi as Othello, which won him the national award for best actor, Lal as Iago, Manju Warrier as Desdemona, directed by Jayaraaj.
§  2001 O, a modern update, set in an American high school. Stars Mekhi Phifer as Odin (Othello), Julia Stiles as Desi (Desdemona), and Josh Hartnett as Hugo (Iago).
§  2002 Eloise a modern update, set in Sydney, Australia.
§  2006 Omkara, a Hindi film adaptation of Othello directed by Vishal Bhardwaj
§  2008 Jarum Halus a modern updated Malaysian version, in English and Malay by Mark Tan.












TRIVIA : "O" 2001 
  1. Third modern Shakespeare adaptation with Julia Stiles. The others being 10 Things I Hate About You (1999) and Hamlet (2000).
  2. This film finished production in 1999, and its original release date coincided with the Columbine High School shootings. The release was postponed because of the film's themes of violence and murder in a high-school setting.
  3. The music at the end of the movie, "Ave Maria", is from the end of Verdi's opera "Otello", which was also based on the Shakespearean play "Othello".
  4. Christina Ricci originally had the part of Desi Brable, but had to drop out due to scheduling conflicts.

Η Όπερα του Βέρντι "OTELLO"

Ο «Οθέλος» ή «Οθέλλος» (ιταλ. Otello) είναι όπερα τεσσάρων πράξεων που συνέθεσε ο Τζουζέπε Βέρντι σε λιμπρέτο του Αρίγκο Μπόιτο. Ήταν η προτελευταία όπερα του Βέρντι και από πολλούς θεωρείται ότι είναι η καλύτερη. Έκανε πρεμιέρα στη Σκάλα του Μιλάνου στις 5 Φεβρουαρίου 1887. Αυτή η τραγική όπερα αποτελεί διασκευή του ομώνυμου θεατρικού έργου του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ. (WIKIPEDIA)

Photo Gallery

















Ο.....Δορυφόρος και ο ... Αστεροειδής "Δυσδαιμόνα" !!!

Η Δεισδαιμόνα (Αγγλ. Desdemona) είναι ένας από τους 27 δορυφόρους του πλανήτη Ουρανού. Πήρε το όνομά του από την Δεισδαιμόνα, η οποία ήταν η γυναίκα του Οθέλου στο έργο του Σαίξπηρ "Οθέλος". Η άλλη του σημερινή ονομασία είναι Ουρανός X (Uranus X, δηλαδή ο δέκατος από τους δορυφόρους του Ουρανού που έχει ονομαστεί).

Έχει ωοειδές σχήμα και κύριος άξονάς της είναι 0,7 ± 0,2. Η επιφάνειά της είναι γκρι. Η Δεισδαιμόνα μπορεί να συγκρουστεί με τα γειτονικά φεγγάρια, Ιουλιέτα ή την Χρυσηίδα, μέσα στα επόμενα 100 εκατομμύρια χρόνια.
666 Δυσδαιμόνα


Η Δυσδαιμόνα (Desdemona), που δεν πρέπει να συγχέεται με τον ομώνυμο δορυφόρο του πλανήτη Ουρανού, είναι ένας αστεροειδής της Κύριας Ζώνης Αστεροειδών με απόλυτο μέγεθος (όπως ορίζεται για το Ηλιακό Σύστημα) 10,628. Ανακαλύφθηκε το 1908 από τον Γερμανό αστρονόμο Άουγκουστ Κοπφ, που παρατηρούσε από τη Χαϊδελβέργη, και πήρε το όνομά της από το ομώνυμο πρόσωπο του σαιξπηρικού δράματος Οθέλλος.

[Επεξεργασία]Φυσικά χαρακτηριστικά

Η μέση διάμετρος της Δυσδαιμόνας εκτιμάται σε 27,04 χιλιόμετρα. O φασματικός τύπος της είναι άγνωστος, ενώ τοάλβεδό της είναι 0,1055. Η Δυσδαιμόνα περιστρέφεται γύρω από τον εαυτό της μία φορά κάθε 15 ώρες και 27 λεπτά, μία μάλλον αργή περιστροφή για αστεροειδή

...No comments...

Ναι, ο "Οθέλλος" είναι ένα από τα δημοφιλέστερα έργα του Σαίξπηρ και διαχρονικότατο .....!!!!!!!!!!!!

Othello and Desdemona by Alexandre Marie Collin (1829)


Λίγα λόγια για το έργο ...


    Η τραγική ιστορία του ζηλόφθονου Μαυριτανού που βάφει τα χέρια του µε το αίμα της αγαπημένης του Δυσδαιμόνας, αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή έργα του μεγάλου άγγλου δραματουργού Ουίλλιαμ Σαίξπηρ.
     Ο μαύρος στρατηγός της Βενετίας, Οθέλλος, έχει αδυναμία στη γυναίκα του Δυσδαιµόνα, στην οποία συμπυκνώνει την ύψιστη ιδέα του για τον άνθρωπο αλλά και την εµπιστοσύνη του προς τη ζωή. Όταν οι Τούρκοι εισβάλλουν στην Κύπρο και ο Οθέλλος στέλνεται για να υπερασπιστεί το νησί, ο ραδιούργος Ιάγος θέλοντας να εκδικηθεί τον Οθέλλο, καθώς ο τελευταίος προτίµησε για δεξί του χέρι τον άπειρο Κάσσιο αντί γι’ αυτόν, βρίσκει εύφορο έδαφος για να οργανώσει τις μηχανορραφίες του διαβάλλοντας τη Δυσδαιμόνα και συκοφαντώντας την πως δεν του είναι πιστή. Τότε αρχίζει το μαρτύριο της ζήλειας. Η λογική παραμερίζεται από την παραφροσύνη που γεννά ο προδομένος έρωτας και η διάψευση του ονείρου. Οι βασανιστικές υποψίες του Οθέλλου αυξάνουν το ερωτικό του πάθος και διεκδικώντας τη χαμένη του τιμή, δολοφονεί µε τα ίδια του τα χέρια την αθώα Δυσδαιμόνα. Όταν τελικά η σκευωρία του Ιάγου αποκαλυφθεί και η αθωότητά της Δυσδαιμόνας αποδειχθεί, ο Οθέλλος, συντετριμμένος από τον πόνο και τις τύψεις, αυτοκτονεί.
     Μια τραγωδία που μιλάει για τη ζήλια, τον έρωτα, την ανταγωνιστικότητα και τη φιλοδοξία, τον κοινωνικό αποκλεισμό αλλά και την παράνοια του έρωτα και της σεξουαλικότητας που καταθέτει ζητήματα ανθρώπινης συμπεριφοράς και µέσα από λεπτές ψυχολογικές αποχρώσεις
   Ο Σαίξπηρ έγραψε τον Οθέλλο στα τέλη του 1603 και ολοκλήρωσε το έργο το 1604.

William Shakespeare






Ο Ουίλλιαμ Σαίξπηρ (αγγλικά: William Shakespeare, Απρίλιος 1564 - 23 Απριλίου 1616) ήταν ένας από τους σπουδαιότερους ποιητές και θεατρικούς συγγραφείς.Πολλοί ιστορικοί συμφωνούν πως ο ηθοποιός, ποιητής και θεατρικός συγγραφέας Ουίλλιαμ Σαίξπηρ αποτελεί πράγματι ένα και μοναδικό πρόσωπο, όπως πιστοποιούν σημαντικά ιστορικά ευρήματα.

Έχει επικρατήσει να θεωρείται ως ημερομηνία γέννησης του Σαίξπηρ η 23η Απριλίου 1564 .Πέθανε στις 23 Απριλίου του 1616 και ο τάφος του βρίσκεται στο ιερό της εκκλησίας της Αγίας Τριάδας του Statford. 
Θεωρείται μια από τις κορυφαίες μορφές της παγκόσμιας λογοτεχνίας.

 Η γνώση της ανθρώπινης φύσης, το πλούσιο λεξιλόγιό του και η βαθειά αντίληψη της δραματικής τέχνης, έδωσαν την ικανότητα στον Σαίξπηρ να γράψει θεατρικά έργα που είναι εξίσου επίκαιρα και συγκινητικά όπως και στην εποχή που γράφτηκαν. Τα ιστορικά του δράματα δίνουν μια διαυγή εικόνα της Αγγλικής ιστορίας. Οι κωμωδίες του εκτείνονται από τη γελωτοποιία του Πακ στο Όνειρο Θερινής Νυκτός, ως το πιο λεπτό χιούμορ των έργων του που περιγράφουν τα ήθη της εποχής. Χρησιμοποίησε τη βαθειά του δραματική αντίληψη στις μεγάλες του τραγωδίες, όπως ο "Άμλετ", ο "Οθέλος", "Μάκβεθ" και "Βασιλιάς Ληρ".
Τα έργα του Σαίξπηρ έχουν παιχτεί και παίζονται στα θέατρα όλου του κόσμου συνεχώς από την πρώτη τους παράσταση, ενώ πολλά εξ αυτών έχουν μεταφερθεί και στη μικρή και μεγάλη οθόνη. Η πρώτη έκδοση του πλήρους έργου του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ χρονολογείται στα 1623 και διατηρείται σήμερα στην βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ. Τα έργα του κατά παράδοση διακρίνονται σε τραγωδίες, κωμωδίες και ιστορικά. Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλές από τις ακριβείς χρονολογίες των έργων του Σαίξπηρ δεν είναι μέχρι σήμερα γνωστές.

Στον τάφο του Σαίξπηρ τοποθετήθηκε έπειτα από δική του επιθυμία η παρακάτω επιγραφή:
Καλέ φίλε, στο όνομα του Θεού συγκρατήσου,
Στο να σκάψεις τη σκόνη που εσωκλείεται εδώ.
Ευλογημένος όποιος ήσυχες αφήσει αυτές τις πέτρες,
Καταραμένος όμως όποιος ανακινήσει τα κόκκαλα μου.

Σχετικά με την επιγραφή αυτή, καλλιεργήθηκε ένας μύθος σύμφωνα με τον οποίο, αδημοσίευτα έργα του Σαίξπηρ πιθανόν να βρίσκονται εντός του τάφου. Μέχρι σήμερα δεν έχει αποπειραθεί να διαπιστωθεί η αλήθεια αυτής της υπόθεσης

Από την σελίδα el.wikipedia.org